Terug

Het belang van een goede handhygiëne en bestaande protocollen

Het belang van een goede handhygiëne en bestaande protocollen

In onze dagelijkse strijd tegen ziekteverwekkers en infecties, speelt handhygiëne een cruciale rol. Het is een fundamentele praktijk die, indien correct toegepast, de verspreiding van infectieziekten aanzienlijk kan verminderen. Dit artikel duikt diep in het belang van handhygiëne, de wetenschap die het ondersteunt, en de bestaande protocollen die ons helpen deze essentiële gewoonte te handhaven.

Het belang van handhygiëne

Handhygiëne is niet slechts een persoonlijke verantwoordelijkheid; het is een collectieve noodzaak. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen goede handhygiënepraktijken de verspreiding van respiratoire en diarree-veroorzakende ziekten met bijna 25% en 50% verminderen. Dit onderstreept het potentieel van handhygiëne om als een eerste verdedigingslinie tegen pandemieën en epidemieën te fungeren.

De wetenschap achter handen wassen

Het principe achter handen wassen is eenvoudig, maar effectief. Zeepmoleculen hebben de unieke eigenschap dat ze zich kunnen binden aan zowel water als vet. Wanneer we onze handen wassen, omringen zeepmoleculen de ziekteverwekkers en vuil op onze huid, waardoor deze gemakkelijk worden weggespoeld door water.

Wanneer en hoe handen wassen

Handhygiëne is vooral cruciaal op bepaalde momenten: voor en na het eten, na het gebruik van het toilet, na hoesten of niezen, en bij het verzorgen van wonden of de zieken. De effectieve methode, zoals aanbevolen door de WHO, omvat 12 stappen en duurt 40 tot 60 seconden om ziekteverwekkers grondig te verwijderen. Download de volledige instructie handleiding. Hieruit blijkt ook dat papieren handdoeken de voorkeur hebben ten opzichte van bijvoorbeeld een luchtdroger.

Bestaande protocollen en richtlijnen

1. WHO's "Vijf momenten voor handhygiëne"

Deze benadering benadrukt handhygiëne op kritieke momenten:

  • voor het aanraken van een patiënt
  • na het aanraken van een patiënt
  • voor het uitvoeren van schone/aseptische procedures
  • na blootstelling aan lichaamsvloeistoffen
  • na het aanraken van patiëntomgevingen

2. CDC's richtlijnen

Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) benadrukt het belang van handen wassen met water en zeep of het gebruik van een alcoholgebaseerde handdesinfecterend middel wanneer zeep en water niet beschikbaar zijn.

De rol van hand desinfecterende middelen

Hoewel handen wassen met zeep en water de voorkeur heeft, bieden alcoholgebaseerde handdesinfecterende middelen een effectief alternatief wanneer handen niet zichtbaar vuil zijn. Deze producten moeten ten minste 60% alcohol bevatten om effectief te zijn.

Uitdagingen en oplossingen

Ondanks de duidelijke voordelen, blijft het bevorderen van handhygiëne een uitdaging, vooral in gebieden met beperkte toegang tot schoon water en zeep. Innovaties zoals draagbare handdesinfecterende dispensers en educatieve campagnes spelen een cruciale rol bij het overwinnen van deze hindernissen.

Conclusie

Handhygiëne is een krachtig wapen in onze strijd tegen infectieziekten. Door bestaande protocollen te volgen en ons bewust te blijven van het belang van deze eenvoudige, maar levensreddende praktijk, kunnen we samen werken aan een gezondere toekomst. Laten we ons inzetten voor het handhaven van goede handhygiënepraktijken en de verspreiding van ziekteverwekkers beperken, één handwas tegelijk.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Dispodeals 10 / 10 - 5 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »